Chiar dacă în ultimii ani România deține cea mai mare rată de emigrare din Europa, sunt lucruri bune pe care țărișoara noastră le are și uneori nu le știm aprecia decât în momentul în care nu le întâlnești în „Occident”.
O să încep cu cel mai banal exemplu, pe care l-am observat întâmplător călătorind atât prin Europa cât și peste ocean.
Internetul. Chiar dacă România s-a conectat la internet destul de târziu, pachetele de date de care dispunem sunt astronomice în comparație cu alte țări mult mai evoluate. Pentru mai punțin de 10 euro pe lună, poți să ai fibră optică cu net care zbârnâie și în satul Albița din Vaslui.
Ca să nu mai vorbesc că avem wi-fi în orice birt din orașele mari, de le stralucesc ochii turiștilor când întreabă de „free wi-fi”. Bine că eu, dacă ajung în Belgia, trebuie stau să mă întreb dacă am norocul să prind wi-fi moca la McDonalds’ul din centrul BXL-ului.
Bacșișul. La noi bacșisul este cât vrei și îl dai numai dacă vrei. La alții, în Europa mai ales, bacșișul îți este băgat pe gât sub forma de „service fee” dacă te miros ăia că ești străin. Și de multe ori acest service fee reprezintă mai mult de 10% din cuantumul comenzii.
Bancnotele de plastic. Este un lucru pe care l-am luat de bun, și m-a salvat de nenumărate ori când mi-am aruncat hainele în mașina de spălat cu buzunarele doldora de bani. Glumesc :). Dar dacă te gândești, bancnotele plasticate sunt un lux pe care alte țări nu îl au. Imaginează-ți ce aiurea arată o foaie extra uzată, murdară care a trecut prin nenumărate mâini.
Mâncare bună la restaurante. Aproape orice restaurant din România poate servi, de exemplu, o pizza mai bună decât cea din Italia. Și când mă refer la „mai bună” mă refer la faptul că are destule ingrediente cât să nu crezi că mânânci aluat gol.
Faptul că îmi arunci un sos de roșii și 3 frunze de busuioc pe care dau 20 Euro, asta nu înseamnă că se mănâncă bine în Italia. La fluxul imens de turiști, restaurantele din principalele capitale europene se comportă ca o societate de consum axată pe profit și da, FAC ECONOMIE de ingrediente. România încă nu este o țară turistică și încă se mai mănâncă bine, cu porții mari.
Apa. Pentru că avem lanțul carpatic care deține multe râuri și râușoare dar și resurse ale pământului bogate, avem o apă minerală foarte bună, comparată cu Evian, Perrier și alte branduri de fițe.
Așa că dacă se nimerește să stați la masă cu prietenii voștri străini, să nu uitați să le reamintiți ce avem noi, și ei nu au, pentru că, sincer, unele țări nu sunt cu nimic mai bune ca noi și cetățenii lor chiar nu merită că s-au născut într-o societate ce le oferă confortul zilei de mâine.
1 comments On 5 lucuri bune despre România
FELICITARI! IMI PLACE CUM AI SCRIS…CAM LA OBIECT SI DESTUL DE CONCIS…MAI ERA LOC SI DE UN PIC DE „SENTIMENTALISME” SI COMENTARII PE LINGA…DAR E BINE SI ASA….MAI SCRIE…CONTINUA…SUBIECTUL ESTE OFERTANT…!