Despre Icewine și ce îl face atât de special

Am așteptat ca iarna să își intre în drepturi ca să vă povestesc puțin despre Icewine. Este un vin special, din struguri culeși după primul îngheț al anului, la temperaturi de -10 grade.

Datorită impredictibilității vremii, culesul începe în primele ore ale dimineții și necesită o forță de muncă suficient de mare pentru a culege întreaga cultură, doar în câteva ore.

Am avut privilegiul să „particip” și eu la culesul pentru Icewine, în podgoriile de la Jidvei, și recunosc că deși mi-a fost greu să mă trezesc la 5 dimineața ca la ora 6 să fiu pe teren, odată ajunsă acolo, am știut că merită tot efortul.

Imaginează-ți o armată de 400 oameni echipați cu haine groase, lădițe și foarfece, care culeg struguri înghețați pe vița-de-vie, când se crapă de ziuă. Toată acțiunea se termină până în ora 10 a dimineții.

Odată culeși, strugurii trebuie presați imediat cât timp sunt încă înghețați. De ce atâta grabă?
Apa din interiorul strugurilor îngheață mai repede decât acidul și zaharurile sale, separând aceste elemente pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă strugurii sunt presați în timp ce sunt încă congelați, lichidul rezultat va avea concentrații mari de zahăr și acid nediluat, apa rămânând separat sub fomă de gheață.

Tocmai acest proces, numai atunci când este executat corect și la momentul potrivit, dă aromele intense, pure și foarte căutate ale Icewine, care atinge un echilibru delicat între aciditate și dulceață, ce nu se regăsește de obicei în vinurile de desert.

Gândește-te la notele catifelate de miere amestecate cu explozii strălucitoare de caise, stafidă deshidratată sau mango. Toate astea le întâlnești în Icewine.

Așteptarea gerului perfect este un joc complicat și nu e recomandat să îi superi pe „zeii vinului” pentru că sunt șanse ca înghețul să nu vină deloc înainte ca strugurii să se usuce pe vița-de-vie.

Atunci când natura intră în repaus, recoltezi struguri înghețați. Cine a venit cu această idee excentrică?

Bineînțeles, romanii. Dar cum imaginea romanilor culegând struguri înghețați e cam greu de imaginat (există dovezi ),  practica a ajuns în cele din urmă în Canada, preluată din Lumea Veche de imigranți germani și austrieci, devenind un succes în anii ’70 – ’80 pe piața unde gerul se simte ca la el acasă, adică în Ontario și Columbia Britanică.

Așa că dacă vrei să încerci ceva deosebit sau să faci cuiva un cadou special, o sticlă de Icewine este alegerea perfectă. Gândește-te că în prețul care ți se poate părea piperat, se vede matematica acelui „perfect timing” îmbinată cu arta culesului pe timp de iarnă.

1 comments On Despre Icewine și ce îl face atât de special

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.