Dacă Alba Iulia a fost vreodată fruntașă la ceva, ei bine, pe lângă numărul de sensuri giratorii împânzite cu treceri de pieton semaforizate, ar mai fi și numărul de monumente inutile sau care efectiv nu au nici o justificare a faptului că s-au construit.
Când eram mică am învățat că pentru a ți se face statuie sau a se ridica un monument, trebuie să faci ceva măreț, ceva ce a lăsat o amprentă pentru neam și țară.
Ei bine, în Alba Iulia, pe lângă clasicele busturi ale scriitorilor, oamenilor istorici sau politici, te mai lovești de diverse monumente care sincer nu au nici un rost. Adică de banii ăia, mai bine amenaja primăria un loc de joacă pentru copii sau orice altceva cu adevărat folositor comunității.
O să încep cu cea mai grotească, din punctul meu de vedere, „reprezentare artistică” aruncată în peisajul urban.
Ce a vrut să zică autorul? Eu nu văd decât o roată de …tanc, în care sunt prinși oameni.
Pe pancarta de jos sunt 3 portrete, asta presupun că se referă la Horea Cloșca și Crișan, dar nu am de unde să știu exact pentru că nu au nici un panou explicativ.
Urât, sumbru și neelucidant.
Următorul exemplu este, de data asta, plin de mesaj. Are un concept complex, chiar mișto aș putea să zic ca exercițiu de marketing. Avem așadar o capsulă a timpului – România 2118, care, spune autorul, se va deschide în ziua de 1 Decembrie 2118.
Practic, peste 100 de ani această capsulă se va sparge(?) ….și ce găsim în ea…o „colecție de gânduri ale prezentului din partea a 200+ autori remarcabili”.
Iar dacă devii curios și vrei să afli mai multe, de data aceasta ai un panou explicativ care te trimite la un qr code.
Aș fi preferat ca pe lângă qr code să lase și adresa site-ului, ca să nu fie nevoie să fac atâtea acțiuni pentru a intra pe un site..în 2019.
După ce mi-am descărcat pe telefon un program de scanare qr coduri, și am scanat codul, mă trimite pe un website ok unde se prezintă proiectul și direcția creativă.
Mergând la pas prin Cetatea Alba Iulia, am dat și de acest clopot..crăpat, pe aceeași tematică sumbră și dramatică a istoriei meleagurilor noastre.
Pe cât de reprezentativ este clopotul, pe atât de anonim. Lipsește placheta care să ne explice semnificația din spatele acestei sculpturi.
Cei care citesc cu atenție vor observa că textul preluat din Rezoluția Marii Uniri, este modificat din originalul „Țara Ungurească” în „Țara Românească”, modificare făcută intenționat de artist, ca o formă de interpretare personală.
O altă sculptură interesantă este piramida, aflată la câțiva pași distanță de clopot. E ca un fel de călătorie în timp a diverselor etape prin care a trecut cetatea pe parcursul restaurării, și reprezintă un excelent loc de joacă pentru copii.
Last but not least, am păstrat ultimul element ca fiind cireașa de pe tort. Recunoscută și în presa internațională ca fiind un monument dedicat Facebook-ului, am aflat mai târziu că acest monument a fost dedicat Marii Uniri, motiv pentru care a fost construit în pripă chiar cu o lună înainte de ziua națională a României, 1 decembrie.
A ieșit o construcție cât un bloc de 8 etaje în valoare de 10,2 milioane de lei.
În banii ăia, cred că se încadrau să facă și o plachetă explicativă, mai ales că acest proiect a ieșit câștigător în baza unui concurs la care au participat 27 de artiști plastici.
Cu toate acestea, numărul turiștilor în Alba Iulia zice-se că a crescut simțitor de la an la an…să fie și curiozitatea de a vedea pe viu aceste monumente pline de mistere? 😀