Hai să nu mai subapreciem meseria de ospătar

Recunosc, nici acum nu îmi este foarte clară diferența dintre chelner și ospătar, adică știu clar că există o diferență de aptitudini și pregătire, dar nu aș putea să spun punctual pentru că pe undeva aceste 2 meserii se întâlnesc. Și totuși, am aflat și eu de curând că există un titlu aspirațional în această meserie și anume: Maître d’Hotel, care s-ar traduce ca un fel de șef de sală.

Și cum o sală poate să reprezinte un restaurant dintr-un hotel de fițe din București, sau un restaurant din Dubai la etajul 100, iată că pentru a ajunge la titlul ăsta, trebuie, logic, să treci printr-o competiție cu probe teoretice și practice.

Poate nu o să am vreodată ocazia să fiu servită de un Maître d’Hotel, dar știu că de acum încolo nu îi voi mai subestima niciodată pe oamenii din această breaslă. Mi-am dat seama că pe lângă cunoștințele gastronomice pe care trebuie să le deții, trebuie să stăpânești și tehnici de servire a vinului și a mâncării.

La concursul Maître D’Hotel se poate înscrie oricine activează în domeniul ospitalității și vrea să treacă la un alt nivel. Practic, la cel mai înalt nivel din această breaslă.  E un fel de master-chef al ospitalității, dacă vrei.

Anul acesta, într-un decor de poveste, la Castelul Bethlen-Haller, am văzut cum o parte din concurenți au venit susținuți de managerii lor, de la hotelurile sau restaurantele la care lucrează.

Și ce plăcut e să vezi cum se împart emoțiile, și cum managerul tău te încurajează înainte să intri la probă, desfăcându-ți în același timp pachetul de unt pentru a intra la probă pregătit cu toate cele.

Las imaginile să vorbească și simțurile să se deschidă 🙂

Proba eliminatorie: Decantarea și servirea unui vin roșu

Maître d’Hotel 2019

 

Doar cei care treceau de proba de decantare, mergeau mai departe la proba practică, de gastronomie.

 

 

 

Proba practică: 1. Prepararea scoicilor în sos de vin

Mulți au fost, 4 au rămas. După proba de decantare, la probele de gătit s-au clasat doar 4 ospătari.

La restaurantele de lux, acest preparat se gătește în fața clientului, la gheridon. Trebuie realizat în 15 minute.

 

 

Proba practică 2. Servirea doradei în crustă de sare

Dorada gata pregătită a trebuit să fie servită pe masă, în fața juriului, după spargerea crustei de sare și scoaterea oaselor din pește.

 

 

 

 

 

Ospătarul trebuie să aibă o anumită ținută cât să nu agaseze „clientul”(sau în cazul de față juriul) în momentul în care îi curăță peștele în farfuria din fața lui.

În tot acest timp, trebuie să vorbești despre preparat, despre acel tip de pește și orice altceva ca să „vinzi” preparatul cât mai bine.

 

 

Proba practică 3. Desertul flambat

Piersicile caramelizate au fost flambate, în fața juriului, pentru a crea un moment spectaculos care a închis seara.

 

 

 

 

 

 

 

Nu trebuie să dea cu artificii sau să facă zgomot ca să fie ceva spectaculos. Iată că și mâncatul și băutul, acțiuni care stau la baza piramidei existențiale, pot fi duse la rang de mare artă.

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.