Luna asta este despre noi

Luna asta este despre noi. Despre noi ca femei, cu fricile și nesiguranțele noastre.

Defapt, nu ar trebui să fie despre noi doar o singură lună pe an, ar trebui să fie despre noi tot anul. 🙂

Însă acest articol nu va fi unul despre drepturile femeilor și cât de extraordinare suntem, pentru că lumea ar funcționa bine și fără noi.

Luna asta este despre noi.

… despre noi, cele care nu trebuie „să facem de toate” pentru că le-am urmărit pe mamele noastre încercând să facă asta și au hotărât că la ceva tot trebuie să renunțe, iar acel ceva a fost defapt cariera.

… despre noi, cele care trebuie să stăm la masa tratativelor, nu pe scaunul de rezervă din colțul sălii. Dacă ai fost chemată la masa aceea înseamnă că ai muncit la fel de mult ca un bărbat (în cele mai multe dintre cazuri poate chiar mai mult) ca să îți meriți locul acolo.

… despre noi, cele care trebuie să ne sprijinim reciproc, să ne lăudăm competențele. Este loc pentru noi toate. Nu trebuie să ne sabotăm, pentru că bărbații între ei nu ar face niciodată asta.

… despre noi, cele care nu avem încredere în capacitatatea noastră de a conduce deși stilul de management al unei femei este la fel de eficient ca al unui bărbat, chiar dacă este diferit.

… despre noi, cele care negociem mai bine în beneficiul altora decât în beneficiul nostru și nu avem curajul să cerem același salariu ca orice bărbat care ar face același lucru, dar pe mai mulți bani.

Luna asta nu este despre ei.

…despre ei, cei care spun că fac „babysitting” când își îngrijesc proprii copii.

… despre ei, cei care acționează nepotrivit pentru că au primit „semnale”.

… despre ei, cei care atribuie o funcție puternică a unei femei prin prisma altor competențe decât cele profesionale.

Luna asta este despre noi. Măcar luna asta.

Pentru că în fiecare zi din an muncim la fel de mult, gătim la fel de mult, mergem la birou la fel de constant ca și bărbații, ducem proiecte la bun sfârșit și pe lângă astea, suntem întotdeauna un sprijin pentru cei dragi cu o vorbă bună.

Cred că defapt problema femeilor se trage din domeniul profesional unde ele simt că nu sunt la fel de corect evaluate ca bărbații, iar de la aceste idei preconcepute se propagă și in viața lor personală.

Dacă nu te simți valoroasă la birou, vei continua să crezi că rolul tău este doar în bucătărie…și totuși există mai mulți chefi bucătari bărbați ca CHEFI femei..

  • din cele 195 de țări independente din lume, doar 17 sunt conduse de femei
  • din cei 500 de CEO din lista Fortune, doar 4% sunt femei
  • în Europa femeile sunt plătite cu 16 % mai puțin decât omologii lor bărbați
  • În 1970, în America, pentru fiecare dolar câștigat de bărbați, femeile erau plătite cu 59 de cenți. În 2010, la fiecare dolar câștigat de bărbați, femeile erau plătite cu 77 de cenți. 40 de ani și 18 cenți.

Eu îi spun statistică…alții îi spun feminism. Your choice.

Yours,

B.

2 comments On Luna asta este despre noi

  • felicitari pentru articol! mi a placut…un pic cam trist dar cred ca…cumplit de realist!

  • Vezi, asta-i diferența dintre noi și voi: voi ziceți „măcar luna asta să fie despre noi”, în timp ce noi nici măcar nu concepem o parte a anului care să ne excludă. Cum adică anul ăsta să nu fie al nostru? Dar al cui ar putea fi, atunci?

    Voi țintiți etajul întâi, noi țintim cerul.

    PS: Feministo! 🙂

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.