Top 5 eşecuri ale unor branduri renumite

brand-fail-star-bucks

 

Trecând peste faptul că am ales un titlu de tabloid, voi realiza un top 5 cât se poate de subiectiv ale celor mai mari eşecuri din istoria publicităţii. Eşecuri care nu numai că i-au marcat şi pe săracii consumatori dar i-au golit la buzunar şi pe producători.

1.Rebranding-ul Coca Cola în New Coke:Când te gândeşti la un brand foarte puternic pe piaţă este logic că te gândeşti la Coca Cola. Şi totuşi, în 1985 preşedintele companiei s-a gândit să stopeze producţia Coca Cola şi să îl înlocuiască cu un alt sortiment denumit New Coke. Ce a stat în spatele acestei poveşti a fost rivalitatea puternică dintre Pepsi şi Cola.

Motivele:

1.folosirea generică a numelui „Coke” ce a determinat Coca Cola să acţioneze în judecată compania Pepsi Cola

2. raporturile dintre vânzările Coke şi Pepsi, net favorabile pentru Pepsi, datorită gustului mai dulce. Astfel, Coca Coca lansează produsul New Coke, cu un gust mai bun decât Cola originală, fapt ce nu îi permitea să păstreze pe raft 2 sortimente ale aceluiaşi brand aflate în concurenţă directă. De aceea compania a hotărât să renunţe la Coke în detrimentul New Coke. Asta se întâmpla prin aprilie 1985.

Drumul spre iad a fost pavat cu cele mai bune intenţii. Pentru că doreau să mulţumească consumatorii şi să răspundă doleanţelor, compania a scos produsul Coke de pe piaţă şi l-a înlocuit cu unul mai dulce, gustul câştigător care reieşea din sondaje. Dar populaţia americană a boicotat noul produs fiind nemulţimiţi că originalul nu se mai găsea în magazine.  Off…cine îi mai înţelege?!? A fost cel mai mare eşec din istoria marketing-ului. Morala: Niciodată să nu subestimezi puterea primului tău brand, şi nici să nu încerci să împaci toţi consumatorii, ci mai degrabă să defineşti foarte bine nişa publicului tău şi să comunici în permanenţă cu el.

2. Persil Power- distruge pete dar şi ţesături:Tot o rivalitate acerbă între 2 jucători mari a determinat şi lansarea unui produs care să spargă limitele vânzărilor. În domeniul săpunurilor şi detergenţilor, în 1990, au existat 2 branduri renumite, aceeaşi dintotdeauna: Unilever şi Procter & Gamble. Pentru a veni cu o idee inovatoare, Unilever a creat brandul Persil care era atâta de mişto încât nu distrugea numai petele ci şi ţesăturile. Criza corporativă i-a costat 200 de milioane de lire sterline prin scoaterea produsului de pe piaţă, şi relansarea unui produs noi care să spele ruşinea, Persil New Generation. În final, Unilever  fost salvată de propria sa istorie, să nu uităm că au fost primii care au creat săpunul ambalat, deci practic a salvat omenirea de la soda caustică…:)

3. Parfumul dulce al eşecului- Harley Davidson. Diferenţa dintre un brand şi o marcă constă în mitologia din spatele ei. Clienţii rezonează cu aceeaşi cultură, devin loiali, adoptă identitatea produsului şi chiar abordează o atitudine şi un stil de viaţă pentru a se asocia cu acel produs. Acesta e brand-ul care îţi intră în casă şi în suflet. Cu siguranţă brandul cu cu cea mai bogată mitologie e Harley Davidson. Proprietarii de motociclete sunt loiali acestui brand şi mai mult, chiar îl iubesc. Lor nu le pasă că motocicleta Harley nu are cea mai bună tehnologie sau nu merge cel mai repede. Pentru ei contează stilul de viaţă al motociclistului, huruitul specific Harley şi cuplul maxim la turaţie mică care le răscoleşte stomacul şi le dă senzaţia de putere.

Iubitorii de motociclete emană masculinitate brută şi extremism. Mulţi aleg să îşi ducă loialitatea faţă de brand atât de departe încât se tatuează pe corp sau îşi dau viaţa pentru a proteja reputaţia găştilor. Compania Saatchi & Saatchi aexploatat această tendinţă şi a impus lanţului de magazine Harley Davidson să vândă alte produse sub acelaşi brand: ciorapi, brichete, tricouri până la aftershave-uri şi parfumuri. Ca la Disney, aş putea spune…:)) Toate până la parfum! Cum consumatorii Harley nu erau cei mai curăţei bărbaţi vreodată, această acţiune a umplut paharul şi s-a dovedit a fi un veritabil eşec. Morala: mai multe produse sub acelaşi brand NU înseamnă mai multe vânzări.

4. Mercedes în India. În 1995 compania şi-a deschis o fabrică în India pentru producţia modelului Sedan, clasa E. Maşina nu a convins publicul astfel că 2 ani de zile fabrica a funcţionat la 10% din capacitate. Mercedes, du-te în camera ta, gândeşte-te la ce ai făcut şi mută-ţi surplusul de automobile în Africa!

5. Chevy Nova (no va= nu merge). Dintre toate automobilele, Chevy Nova produsă de General Motors a avut cele mai mari probleme la traducere. Lansată pe piaţa din America Latină, Chevy a fost primită cu mult umor pentru că „no va” înseamnă în spaniolă nu merge. Nimic mai edificator. Zic.  Morala: studiul de piaţă şi cunoaşterea culturii locale este sfânt pentru lansarea pe pieţe noi.

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.