Există o problemă a tinerilor în România: lipsa de perspectivă după ce termină o facultate. Dspre acest subiect a discutat Moise Guran, invitat la o conferinţă în Cluj, organizată de Banca Transilvania.
Aşa cum suntem obişnuiţi, Moise Guran a vorbit cu tinerii într-un cadru colocvial despre probleme cu care se confruntă. Am fost plăcut surprinsă să aflu că tinerii sunt preocupaţi de trenduri economice, jocuri la bursă, conflictul din Crimeea, efectele creşterii preţului benzinei sau chiar posibilitatea creării unei afaceri de publicare de cărţi.
Am scanat rapid publicul prezent în sală şi am observat ca Moise este exact unde trebuie:În faţa a peste 500 de tineri care au venit să îl cunoască. De altfel, principalul lui produs, Biziday, este urmărit în principal de studenţi de unde şi permutarea emisiunii de la ora 19:00 la 22:30. Aşa cum spune şi el, ora 19:00 ne prinde la terase fapt ce l-a determinat să vină el după noi la 22:30.
În 20 de ani de carieră în domeniul jurnalistic şi al comunicării, Moise nu se vede un antreprenor, deşi Biziday este emisiune realizată cu producători angaşaţi de el. Observ un trend nebunesc cu antreprenoriatul, care este peste tot. Unde vezi cu ochii găseşti cursuri de antreprenori organizate pe fonduri europene, seminarii de start-up-uri, chiar şi reclame de genul:”Vrei să îţi porneşti propria afacere?”
Ideea e că antreprenoriatul nu este pentru oricine, pentru că există sunt mai multe variabile neprietenoase aici: poţi să ai idei dar să nu fie ancorate în realitate, să nu cunoşti piaţa la care vrei să te adresezi sau să nu ai buget de investiţii.
Încă din facultate am observat un trend bolnăvicios referitor la antreprenoriat şi mai ales în contextul crizei economice sunt foarte mulţi tineri care vor sa ajungă patroni tocmai pentru că e foarte greu să te angajezi făcând ce îţi place sau pe un salariu decent în România.
Avem nevoie de acest motor intern de creştere pentru a ne genera locuri de muncă atâta vreme cât statul nu are de unde să ni le dea, dar un plan de afaceri făcut la facultate pe care ai luat 10 nu te va face un antreprenor de succes sau nu va convinge creditorii să îţi dea împrumutul. Asta din cauză că şcoala nu te învaţă să fii antreprenor şi chiar dacă ai şansa să nu îţi începi o afacere proprie ci să o preiei din familie, s-ar putea să dai greş pentru că nu ştii „ce şi cum să faci”.
Aşa cum spunea şi Directorul executiv Business Development la Banca Transilvania şi preşedinte al Clubului Întreprinzatorului Român ,Tiberiu Moisa, mai în glumă, mai în serios, cu prima firmă vei falimenta, dar cu a doua îţi va fi mai bine.
Lăsând antreprenoriatul pe mai încolo când sperăm să fim „mai copţi” sau să vedem dacă suntem cu adevărat făcuţi pentru asta, nu ne rămâne decât posibilitatea angajării la un patron. Aici există o altă problemă cu care fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat, inclusiv eu, în urmă cu ceva ani: experienţa. Este încă o realitate că angajatorul preferă persoane cu experienţă, iar tu student fiind nu ai timp să te angajezi.
Aşa că am adus în atenţie această situaţie în care angajatorul te întreabă ce experienţă ai. Am intrat in pielea studentului proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii care a facut şi ceva stagii de practică, însă nu a fost lăsat să înveţe nimic, decât poate să facă nişte cafele. Iată mai jos cum a decurs conversaţia cu Moise, de altfel savuroasă.
Tu te-ai confruntat cu acea perioadă? Cum ai convins angajatorul să te ia fără experienţă în domeniu? Ce sacrificii ai făcut?