MTV este MLK (Martin Luther King) #thetalk

Îmi încep fiecare dimineaţă cu MTV. Imi place să îmi induc o stare de bine, fredonând piese în timp ce îmi fac rutina. Azi însă am constatat ca MTV-ul este alb negru! Mi-a dat o stare melancolică gândidu-mă la oamenii pentru care în trecut transmisiunile  alb negru erau normalitatea cotidiaană, iar astăzi nu semnifică decât că ţi s-a stricat televizorul.

Şi totuşi, de ce alb-negru? Pentru că TV-ul a rămas cea mai extinsă formă de promovare, comunicare şi transmitere a mesajelor, iată că MTV-ul a demonstrat, din nou, că este mai mult decât un canal de muzică. Este o unealtă socială de transmitere a mesajelor, a evenimentelor şi a momentelor importante din istoria americană. Azi, pentru 12 ore începând de la 9 A.M, MTV va transmite grila de program obişnuită în alb-negru în memoria lui Martin Luther King,  liderul care a luptat pentru drepturile civile, desegregarea rasială şi alte dreturi civice importante pentru persoanele de culoare din SUA.

mtv-mlk-hed-2015

O componentă a campaniei anti-discriminare lasnată de MTV este seria scurt metrajelor #thetalk (en. discuţia), ce vor fi difuzate pe parcursul zilei, înaintea calupurilor publicitare. Filmuleţele îndeamnă telespectatorii să reflecte asupra unor realităţi ce au făcut parte din istoria lor şi au dus la ceea ce sunt ei în prezent şi cum sunt percepuţi în societate. #thetalk relevă mărturii ale oamenilor de culoare care au trecut prin evenimente cutremurătoare de discriminare şi care au curajul să vorbească despre ele fără a se ascunde sub anonimat.

Lăudabil pentru societatea americană este spiritul civic şi curajul de a vorbi, acel „call to action” care la noi încă nu este prezent. Societatea noastră nu vorbeşte despre diferenţe, nu organizează forumuri şi nu ia iniţiativă de exprimare. Încă se simte umbra comunismului şi cenzura reprezentativă acelei perioade. O simţim la scoală, la ghişeele instituţiilor publice când luăm poziţia servilă pentru a vorbi prin uşiţa unde înmânăm documente, sau chiar la prezentări când vrem să adresăm o întrebare sub privirile stupefiante ale publicului.

Societatea noastră are nevoie de #exerciţiuldevorbire, trebuie să începem să ne exprimăm pentru a ne autoeduca, a îmbunătăţi serviciile şi a demonstra că evoluăm. #thetalk vorbeşte despre discriminarea rasială. Dacă aş organiza o #discuţie în România care ar fi principalele teme usturătoare din societatea noastră? Ce simţi trebuiethe-talk-more                                                                                                              schimbat?

 

 

Foto:lookdifferent.org, adweek.com

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.